Erdoğan ÖZ'den 2019-2020 Eğitim Ve Öğretim Yılı Basın Açıklaması
10 Eylül 2019

Kapak_2019-2020 Egitim ve Ogretim Yili Basin Aciklamasi Eylul 2019.png

        İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Erdoğan ÖZ 2019 - 2020 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte gelişebilecek bazı sağlık sorunlarına dikkat çekerek tavsiyelerde bulundu.

      2019-2020 Eğitim Öğretim yılı bütün eğitim camiasına, öğrenci ve velilere hayırlı uğurlu olsun.

        Okulların açılışı ile birlikte çocuklarımız toplu yaşanılan bölgelerde sıklıkla karşılaşılan bazı bulaşıcı hastalıklar riski ile karşı karşıya kalacaklardır. Bademcik, soğuk algınlığı, grip, ishal, idrar yolu hastalıkları gibi hastalıklar sıklıkla görülebilecek olan okul çağı çocuklarının hastalıkları olup bu hastalıkların önlenmesi ve daha az görülmesi de ancak velilerimizin katkılarıyla mümkündür. Velilerimiz özellikle el yıkama konusunda çocuklarını uyarmalı ve el yıkama alışkanlığını okulda da devam ettirmeleri sağlanmalıdır.

            Özellikle çocukları okula gönderirken düzenli ve yeterli beslenme şekline uyulması sağlanmalı, kahvaltı yaptırılarak okula gönderilmeli, Çocukların tüketimine uygun olmayan şeker ve kaloriden zengin, hijyenik koşullara uyulmadan üretilen, okul çevresinde satılan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiği öğrenciye anlatılarak kontrolü sağlanmalıdır.  Öğrencinin sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaç varsa okul idaresi ve öğretmenleri konu hakkında bilgilendirilmeli, ilaç kullanım saatleri mümkün oldukça okul saatleri dışında ayarlanmalı, mümkün değilse ve okulda kullanmak zorunda ise ilaç öğretmeni veya velisi tarafından öğrenciye uygulanmalıdır.  Öğrenci ile ilaç okula gönderilmemeli, veli tarafından ilaç okula teslim edilmelidir.

            Okullarda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile çeşitli programlar yürütülmekte olup; her öğrencinin eğitim öğretim yılında bir kez aile hekimleri tarafından periyodik muayenelerinin yapılması ve öğrencilerin sağlık durumunu bildirir listenin okul yönetimi ve toplum sağlığı merkezleri tarafından takibi sağlanmaktadır.

            İlköğretim 1. sınıftan itibaren çocukların işitme ve görme tarama muayeneleri, ağızda çürük diş varlığı, ağız ve diş sağlığının geliştirilmesine yönelik olarak diş fırçalama eğitimi ile florür vernik uygulamaları düzenli olarak yapılmaktadır. Okul çağı aşılamaları olarak değerlendirilen ilköğretim 1. Sınıf öğrencilerine Difteri, Boğmaca, Tetanos (DaBT), Çocuk Felci (OPA), Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak (KKK) aşıları; 8. Sınıf öğrencilerine Tetanos ve Difteri (Td) aşıları uygulanmaktadır. Bütün bu uygulamaların öğrencilerin hepsine eksiksiz yapılabilmesi için velilerden Onam istenilmektedir. Velilerimizin çocuklarının sağlığının geliştirilmesine yönelik bu çalışmalara aktif destek olmalarını, kesin engel hali yoksa Onam vermelerini beklemekteyiz.

            Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için okullarda ayrıca Beyaz Bayraklı Okullar Projesi, Beslenme Dostu Okullar Projesi, Okulda Diyabet Programı, Bağımlılıkla Mücadele Programı, Okul Gıda İşletmelerinin Denetimi konularında Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediyeler ve Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile yapılan bu çalışmaların geliştirilmesi yönünde öğrenci velilerimizin desteği çok büyük önem taşımaktadır.  
       

    Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve mutlu bir bünye ile başarılı eğitim ve öğretim dönemi yaşanır. Bu vesileyle kıymetli velilerimizin gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanarak bütün eğitim camiamıza, öğrenci ve velilerimize sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmeleri dileğiyle saygılarımı sunarım.

Uzm. Dr. Erdoğan ÖZ

Adıyaman İl Sağlık Müdürü