Kolon Kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
15 Mart 2021

        Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı olarak 1-31 Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi tarafından Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet SERTKAYA  ile röportaj gerçekleştirildi. Kolon kanseri hakkında merak edilen sorular soruldu.

 

1.      Kolon kanseri nasıl bir kanser türüdür? Nasıl ortaya çıkar?

 

Kolon kanseri, sindirim sisteminizin son parçası olan kalın bağırsak (kolon) kanseridir. Çoğu kolon kanseri vakası, adenomatoz polip adı verilen hücrelerin küçük, iyi huylu tümörleri olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazılarında kolon kanseri gelişebilir.

 

2.      Belirtileri nelerdir?

 

Bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişiklik veya dışkı kıvamında değişiklik görülüp bunun dört haftadan daha uzun sürmesi mutlaka bir değerlendirme gerektirir.

Dışkıda kan görülmesi, kramp, gaz veya ağrı gibi karında rahatsızlık hissi oluşması, barsaklarda dışkılama sonrası tam boşalmama hissi görülmesi de ayrıntılı değerlendirme gereken durumlardandır. Bunun dışında kişide zayıflık veya yorgunluk, istek dışı nedeni belli olmayan kilo kaybı da kolon kanserinin ortaya çıkış şekli olabilir. Tüm bu saydığımız belirtiler, kanser dokusunun büyüklüğüne ve kolondaki yerleşimine bağlı olarak büyük olasılıkla değişebilir.

 

3.      Kolon kanseri neden oluşur?

 

Çoğu zaman, kolon kanserinin neden oluştuğunu bilmek mümkün değildir. Ancak hayat tarzımız ve genetik mirasımız burada önemli etkendir.

 

4.      Ailesinde kolon kanseri tanısı olan birisi için risk çok  mu yüksektir?

 

Kolon kanseri riskini artıran bazı kalıtsal gen mutasyonları vardır. Bunlar ailelerden geçebilir. Kalıtsal kolorektal kanser saptanan bir hasta genetik açıdan değerlendirilir ve APC geninde mutasyon ya da bir farklılaşma olup olmadığına bakılır.  Eğer bu tespit edilirse aile taraması yapılır. APC gen mutasyonu taşımayanlar topluma göre artmış riske sahip değildir. Ama bu mutasyona sahip bireyler hastalık açısından tetkik edilir. Eğer polipozis yoksa takip programına alınır. Çocuk ise endoskopik takipler 10 yaşından itibaren başlar ve bulgulara göre belirli aralıklarla devam eder" dedi.

 

5.      Beslenme, kolon kanseri için risk artışını etkiler mi?

 

Beslenme, kolon kanseri için risk artışını etkiler mi?

Yapılan çalışmalar, yağ bakımından yüksek ve lif bakımından düşük beslenme düzeni ile artmış kolon kanseri riski arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

 

6.      Diğer risk faktörleri nelerdir?

·         Yaşlılık

·         Irk

·         Kişisel bir kolorektal kanser veya polip öyküsü.

·         İnflamatuar bağırsak hastalıkları

·         Kolon kanseri riskini artıran kalıtsal sendromlar

·         Kolon kanseri aile hikayesi

·         Şişmanlık

·         Sigara kullanımı

·         Alkol kullanımı

·         Kanser için radyasyon tedavisi

 

7.      Kolon kanserinde erken teşhis mümkün müdür? Erken teşhis amacıyla yapılabilecekler nelerdir?

 

Ortalama kolon kanseri riski olan insanlar 50 yaşından itibaren kanser taramasına başlamalıdırlar. Ancak, ailede kolon kanseri öyküsü olanlar gibi riski yüksek olan kişiler, taramayı daha erken yaptırmalıdır. 50-70 yaş aralığındaki herkesin dışkıda gizli kan testi yaptırması gerekir. Pozitif çıkması durumunda mutlaka genel cerrahi veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmalıdır. Negatif çıkarsa 2 yılda 1 teste devam edilmelidir. 50 yaşından itibaren 10 yılda 1, kolonoskopi yapılması erken teşhis açısından önerilmektedir.

 

8.      Dışkıda gizli kan testi nerede yaptırılabilir? Test öncesi bir hazırlık gerekli midir?

Bu gayet pratik bir test olup aile hekimliğinde yapılabilmektedir. Öncesinde herhangi bir perhize gerek yoktur. 50-70 yaş arasında herkesin 2yılda bir düzenli olarak testini yaptırması erken tanı anlamında çok önemlidir.

9.      Kanserden korunmak için önereceğiniz bir şey var mıdır?

Öncelikle sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif bir yaşam sürdürme çok önemli. Günlük öğünlerimizde karbonhidratlı gıdaları yani unlu ve şekerli besinleri tüketmemeye özen göstermeliyiz. Hazır gıdalardan, kızartma ve tütsülenmiş gıdalardan uzak durmalıyız. Kilomuz normal ise kilo almamaya gayret etmeli, eğer fazla ise uygun kiloya inmeyi hedeflemeliyiz.