T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü

Dünya Tuza Dikkat Haftası 4-10 Mart 2019 Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2019



Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olarak önermektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle alınmaktadır. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gr’dan 5gr’a indirildiğinde inme geçirme hızı %23, kalp damar hastalıkları hızı %17 azalmaktadır. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken ülkemizde Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 2012 yılında yapılan çalışmaya göre kişi başı tuz tüketimi 14,8 gram/gün’dür. Bu miktar günlük alınabilecek tuz miktarının üç katına karşılık gelmektedir.

Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla 4-10 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası olarak belirlenmiştir. Bakanlığımız tarafından 2011 yılından itibaren“Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması

Programı” yürütülmektedir.

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;

1. Yemeklerde kullanılan tuz miktarı yavaş yavaş azaltılabilir, ağız

tadı zaman içinde az tuza alışır.

2. Yemekleri lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu ve

maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi besinler kullanılabilir.

3. Çocuklarda aşırı tuz tüketimi alışkanlığını önlemek için sofradan

tuz ve tuzlu soslar kaldırılabilir.

4. Hazır besinler satın almadan etiketi mutlaka okunmalı ve daha az tuz içerenler

tercih edilmeli.

5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinler tüketilmeden

önce mutlaka suyla yıkanmalı/suda bekletilmeli.


Paylaş