Dünya Sağlık Örgütü;
yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere
şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi
gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olarak
önermektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük
tüketilen yiyecek ve içeceklerle alınmaktadır. Tuz
tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilişki vardır. Tuz alımı
azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar
azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gr’dan 5gr’a indirildiğinde inme geçirme
hızı %23, kalp damar hastalıkları hızı %17 azalmaktadır. Sağlıklı yetişkinler
için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken ülkemizde
Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 2012 yılında
yapılan çalışmaya göre kişi başı tuz tüketimi 14,8 gram/gün’dür. Bu miktar
günlük alınabilecek tuz miktarının üç katına karşılık gelmektedir.
Halk
sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner
bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen
seviyelere düşürülmesi için tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar
yapılmaktadır. Bu amaçla 4-10 Mart Dünya Tuza
Dikkat Haftası olarak belirlenmiştir. Bakanlığımız tarafından 2011
yılından itibaren“Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması
Programı” yürütülmektedir.
Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;
1. Yemeklerde kullanılan tuz
miktarı yavaş yavaş azaltılabilir, ağız
tadı zaman içinde az tuza alışır.
2. Yemekleri lezzetlendirmek için
tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu ve
maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi
besinler kullanılabilir.
3. Çocuklarda aşırı tuz tüketimi
alışkanlığını önlemek için sofradan
tuz ve tuzlu soslar kaldırılabilir.
4. Hazır besinler satın almadan
etiketi mutlaka okunmalı ve daha az tuz içerenler
tercih edilmeli.
5. Turşu, konserve, salamura
yaprak, zeytin ve peynir gibi besinler tüketilmeden
önce mutlaka suyla yıkanmalı/suda bekletilmeli.