Sindirim sistemini doğrudan etkileyen pek çok etken bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de
Gastroenteritlerdir. Gastroenteritlerin birçok belirtisi vardır. Bu belirtileri bilmek hastalığın tedavisinde son derecede önem teşkil eder.
Havaların sıcak seyretmesi bu vakalarda artışa neden olmaktadır.
Çocuğunuzda ani bir ishal ve bulantı - kusma hali ve karın ağrısı şikâyeti görüyorsanız, bu durum enteritlerden kaynaklı bir olumsuzluk olabilir.
Gastroenterit genellikle viral enken kaynaklıdır. Bakteriler de bu duruma yol açabilir.
Özellikle çocuklarda salgınlar halinde seyreden bu durumlardan korunmak biraz da bizlerin elindedir. Küçük ama etkili önlemler ile hayat kalitemizi arttırmamız mümkündür.
Sıcak havalardan ötürü boş zamanlarda gerek serinlemek, stres atmak, doğada bulunmak maksatlı su kenarları tercih edilmektedir. Piknik alanlarında çocuklarımızın su birikintileri ile oynaması, bunu içmesi, bu sularda yüzmeleri hastalanma riskini arttırmaktadır. Yine açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, evde saklama koşullarına uygun olmadan saklanan yiyecekler ve içecekler bu rahatsızlıkların kapılarını aralamaktadır.
Apartmanlarda bulunan su depolarının rutin temizliğinin yapılmaması da gastroenterit riskini arttırmaktadır.
Belirtiler genellikle bulantı kusma, ishal, karın krampları ve ağrısı, iştah kaybı veya ateş şeklindedir.
Çocuklarda Gastroenterit için Doktora Ne Zaman Başvurmalı?
Çoğu gastroenterit vakası 2-3 gün içerisinde kendi kendine geçer. Bu dönemde su ve sıvı alımının devam ettirilmesi önemlidir. Kusma ve ishal birkaç günden daha uzun sürerse veya dışkıda kan görülmesi halinde en kısa zamanda aile hekimine başvurulması gerekir.
Enterit nasıl önlenir
Kişisel hijyen ve güvenli gıda kullanımı, bulaşıcı enterit gelişme olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Temizlik
- Ellerinizi daima su ve sabunla yıkayın.
- Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
- Yiyeceklerinizi veya içeceklerinizi hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkayınız.
- Her yemekten önce ellerinizi yıkayın.
- Seyahat ederken veya sudan uzaktayken, el mendillerini taşıyın. Yüzde altmışı alkol bazlı ürünler en iyisidir.
- Açıktaki kuyulardan veya diğer su kaynaklarından temin edilen suyu kaynatmadan ya da klorlanmadan içmeyin.
Yiyecek hazırlamak
- Çapraz kontaminasyondan kaçının. Her yemek hazırlığında için temiz mutfak eşyaları kullanın.
- Yiyecekleri ayrı tutun. Örneğin, çiğ kümes hayvanlarını maruldan uzak tutunuz.
- Mutfak yüzeylerini sık sık yıkayın.
- Çiğ tüketilen sebzeler bol su ile yıkandıktan sonra 20 dakika sirkeli suda bekletilmelidir.
Yemek pişirme
- Tüm yiyecekleri doğru sıcaklıkta pişirin. Bir yemek termometresi kullanın.
- Sığır eti ve kuzu eti en az 63˚C iç sıcaklıkta pişirilmelidir.
- Öğütülmüş etler en az 71˚C sıcaklıkta pişirilmelidir.
- Kanatlı hayvanların iç sıcaklığı 74˚C olmalıdır.
Depolama
- Artan yiyecekleri derhal soğutun.
- Buzdolabınızı 4˚C veya daha düşük bir değere ayarlayın.
- Dondurucunuzu -17˚C veya daha düşük bir değere ayarlayın.
- Taze yemeklerde son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Ayrıca sıcakla birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır. Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler yenilmeli. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada 2 kez tüketilmeli. Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tüketilmeli. Beslenmemizin şekillenmesine ve bizlerin doğru ve dengeli beslenip; hastalıklardan korunmamıza katkı sunan tüm diyetisyenlerimizin 6 Haziran Diyetisyenler Gününü kutluyorum.
Uzm.Dr. Erdoğan ÖZ
İl Sağlık Müdürü