Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Abdullah Gül Hatıra Ormanında “Diyabetli Çocuklarımızla Fidan Dikme” etkinliği düzenlendi.
Düzenlenen fidan dikme etkinliğine Diyabetli çocuklar ve aileleri fidan dikme heyecanı yaşarken, etkinliğe Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Semih BOLU, Diyabet Hemşiresi Elif Ölçer ve Diyabetli çocuklar ile aileleri katıldı.
16 Diyabetli Çocuğun katıldığı fidan dikme etkinliğinde 25 Adet fidan toprakla buluşturulurken, etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Semih BOLU, “Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak çocuk endokrinoloji servisinde tedavi gören çocuk hasta ve ailelerini, düzenlediğimiz etkinlikte bir araya getirdik. Amacımız diyabetli çocukları bir araya getirmek, günlük yaşamda karşılaşmış oldukları sorunlara ortak çözümler bulup motivasyonlarını sağlamaktır. Çocuklarımızı burada mutlu görünce bunu başardığımızı düşünüyorum. Dr. Bolu, ” Çocuklarımız dünyaya ölümsüz bir eser bırakmak istediler. Biz de çocuklarımızın hayallerini gerçekleştirmek için Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğünden fidan istedik. Gereken yardımı sağladılar ve 25 adet fidan verdiler öte yandan Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Sema İçel ve Meslek Yüksek Okulu Hocası Yasin İçel bize bu etkinlikte destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın Ellerine ve kocaman yüreklerine sağlık inşallah dikilen fidanlarda birlikte güzellikler, iyiliklerde büyür ve artar. Bu etkinliğin yapılmasında hastane yöneticilerimize, diyabetli çocuklarımıza, ailelerine ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Diyabetli çocukların aileleri de bu etkinliğin yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirip emeği geçenlere teşekkür ettiler.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgilide açıklamalarda bulunan Dr. Semih BOLU “Çocuklarda görülen şeker hastalığı (Tip 1 Diyabet) çok su içme, sık idrara çıkma, gece yeni başlayan alt ıslatma, kilo kaybı, hızlı nefes alıp verme gibi şikayetler ile belirti verebilmektedir. Bu belirtilerin varlığında ailede benzer hastalık olmasa da şeker hastalığından şüphelenilmeli ve en yakın sağlık merkezinde tetkik edilmelidir. Çocuklarda görülen tip 1 diyabet daha çok erişkinlerin şeker hastalığı olan tip 2 diyabetten, diyabet nedeni ve tedavisi bakımından farklıdır. Bu yüzden diyabetli çocuklarımızı erişkin diyabetli bireylerin beslenme ve tedavi şekilleri ile karşılaştırmamalıyız. Tip 1 diyabet otoimmun kaynaklı olduğu için pankreasta insülin üreten beta hücreleri zamanla işlevini kaybetmekte ve insülin üretme yeteneği kaybolmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde insülin mutlak gereklidir. Diyabet teşhisinde ilk aylarda balayı dediğimiz, geçici olarak insülin tedavisinde ihtiyacın azalabildiği bir dönem olabildiği için aileye bu konuda bilgi verilmeli, bu dönem ailede diyabetin düzeldiği şeklinde bir algı bırakmamalıdır.Tedavide insülin mutlak gerekli olmakla birlikte beslenme, egzersiz ve diyabetli ailenin moral, motivasyonu, tedaviye uyumları büyük önem teşkil etmektedir. Diyabetle ilgili bilgi, diyabet yönetimi hakkında tecrübe paylaşımı, diyabetli şeker ve insülin kontrolü ile tedavi yönlendirmesi amacı ile her perşembe günü öğle arası Adıyaman Üniversitesi Eğitim Aaştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi idari bölüm katında toplantılarımıza devam etmekteyiz. Ayrıca göreve başladığımız zamandan bu yana, hastanemizin desteği ile çeşitli sosyal etkinlikler ile diyabetli çocukların moral motivasyonu yanı sıra ailelerin birlik ve beraberliğinin sağlanmasını amaçladık.” şeklinde konuştu.