Çocuklar, bir ülkenin geleceği ve umudu olmalarının yanı sıra,
toplumun en kırılgan grubunu da oluşturmaktadırlar. Bu nedenle en iyi
koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en
uygun ortamın hazırlanması, geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel
donanımlarının en üst düzeyde oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal
önem taşımaktadır. Bu nedenle ülkemizde çocukların beslenmesine yönelik birçok
koruyucu ve geliştirici etkinlik yürütülmektedir.
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine
yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda
bilinçlendirilmesine yönelik olarak çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu
çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot
yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin
önlenmesidir.
İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen
nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca
olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.
İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin
gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve
çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin
akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul
başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta
guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece
birkaçıdır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği
hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri “İyot
Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı”
yürütülmektedir. 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının
iyot ile zenginleştirilmesi sağlanmıştır. 2013/48 Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği
son yayınlanan tebliğdir. Bu tebliğe göre sofra tuzu: Doğrudan son tüketiciye
sunulan, ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya
edilmemiş işlenmiş tuzu tanımlamaktadır. Sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında
potasyum iyodat katılması zorunludur. Tuzlarla ilgili denetimler Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığınca sürdürülmektedir.
İyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle
aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum
bilinci oluşturmak ve 81 il bazında konuyu gündeme getirmek amacı ile Haziran
ayının ilk haftası (1-7 Haziran) İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi
Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca tüm illerimizde halka yönelik
çeşitli etkinliklerle halkımıza bilgilendirme ve farkındalık ile konunun önemi
aktarılmaktadır. Bu çalışmalarla iyotlu tuz kullanımında elde edilen başarının
devam etmesi amaçlanmaktadır. Az ama İYOTLU TUZ kullanalım.