26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü
28 Haziran 2018

26 Haziran Uyusturucu ile Mucadele Gunu_kapak.jpg

Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü Basın Bildirisi

Dünyada ve Türkiye’de uyuşturucu kullanımının, insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla 26 Haziran tarihini “Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. Birleşmiş Milletlerin bugünü Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü ilan etmesinin amacı madde bağımlılığı olmayan bir toplum yaratma hedefini hatırlatmaktır.

Uyuşturucu bağımlılığı; bağımlılık yapan bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen alımına devam edilmesi, bırakma isteğine rağmen bırakamaması, maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Uyuşturucu ile mücadelede ana unsur, uyuşturucu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesidir.

Uyuşturucu ile mücadelede temel amacımız, uyuşturucu maddeyle hiç tanışmamış kişilerin korunmasıdır. Gençlerin korunması için madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili eğitim almalarının ve bilinçlenmelerinin sağlanması gerekmektedir. Uyuşturucu madde kullanan kişilerin danışmanlık, arınma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, tedavilerinin sağlanması ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandırılması mücadelenin vazgeçilmez unsurlarıdır.


Tüm dünyada önemi her geçen gün artan bu soruna karşı, toplumun tüm kesimlerini içine alan bir mücadele gerekmektedir. Bu amaçla başta Adıyaman Valiliği olmak üzere, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile oluşturulan “Bağımlılıkla Mücadele Kuruluna çok önemli görevler düşmektedir. Hem birey hem toplum açısından maddi ve manevi kayıplara sebep olan tütün, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımını ve ayrıca teknoloji bağımlığı, kumar gibi kötü alışkanlıkları önlemek için çeşitli faaliyetlerle kurumlar çalışmalarını yürütmektedir.

Uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmak isteyen kişiler Aile Hekimlerine danışabilir; aile hekimlerinden kendilerini bilgilendirmesini, yönlendirmesini isteyebilirler, tedavi hizmeti için Adıyaman Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi) ve ÇEMATEM’e (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) başvurabilirler. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti almak isteyen kişiler SağlıkBakanlığı tarafından kurulan “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı”nı arayabilirler. ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.Ayrıca Yeşilay Danışmanlık Merkezi(YEDAM)’nin danışma hattı 4447975’i arayarak danışmanlık hizmeti alabilirler.         
               
Uyuşturucu ile mücadelede toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılması için başta aileler olmak üzere akranlara, arkadaşlara, öğretmenlere ve tüm bireylere görev düşmekte olup, hep birlikte el ele verip toplumumuzdaki bilinçlendirmeyi sürdürmeliyiz.

” Zararlı alışkanlıklardan en güzel korunma yolu: hiç başlamamaktır.”